Tre gyllene ölpinnar delades ut på årets stämma

Cecilia Hansson
- ons, 2018-04-11 22:17


Svenska Ölfrämjandets årsstämma förlöpte i vanlig god, men aningen förvirrad, ordning. I år samlades medlemmarna på anrika krogen Zum Franziskaner i Stockholm. Calle Axberg svingade ordförandeklubban och kassören Ann-Charlotte Klerstad berättade att föreningens finanser glädjande nog gått med plus under 2017 och att 260 nya medlemmar har tillkommit. Medlemsantalet är dock på ungefär samma nivå som tidigare, eftersom ungefär lika många har avslutat sina medlemskap. Sedan möjligheten till familjemedlemskap har införts har runt 30-40 par nappat på det erbjudandet.

En del förändringar blev det i styrelsen också. Rebecka och Magnus Singerer från Göteborg och Linda Holdaj från Norrköping lämnade styrelsen. I deras ställe kom Bruno Blomqvist från Alingsås, Sten Gustavsson från Göteborg och Thomas Eriksson från Norrköping.

 I övrigt fanns det inga motioner att avhandla. Däremot beslutades det att nästa års stämma ska hållas i Skåne.

Som slutpunkt delades tre guldpinnar ut. Först kallades vår eminente redaktör Robert Lagerström fram för att erhålla nål och diplom. Motiveringen för hans fina insatser för vår medlemstidning var som följer: ”Robert har förvandlat Sveriges äldsta tidning om öl till Sveriges bästa tidning om öl. Med en spjutspetskänsla för att hålla innehållet balanserat mellan kritiska reportage, snyggt foto och djupgrävande teman har Maltesen gjort en fantastisk transformation under Roberts ledarskap.”

Guldpinne nummer två gick till den alltid lika uppdaterade ölbloggen Beernews med Ronny Karlsson i spetsen. Prismotiveringen löd sålunda: ”Sverige har äntligen fått en ambitiös nyhetskälla dedikerad till öl. I ett rasande tempo publicerar Beernews allt nytt inom framför allt ölsverige, men även hela världen. På kort tid har den gått till att bli den självklara nyhetskällan för ölentusiaster.”

Den tredje guldpinnsvinnaren fick vi vänta på en stund, men till sist dök Magnus ”Manker Björnstjerna upp. Han kom som representant för Omnipollo som alltså fick den tredje pinnen med motiveringen: ”Omnipollo har genom ett innovativt ölskapande breddat och ifrågasatt definitionen av vad som är öl och hur den kan smaka. Omnipollo har gjort ett stort avtryck i hela ölvärlden med sina smakrika ipor, kreativa stouts och läckra etiketter.”

Och därmed var årets upplaga av Svenska Ölfrämjandets årsstämma avklarad och de församlade övergick till allmänt ölvimmel.

Cecilia Hansson