Provning av Torgets Taperia, Bakficka & Bryggeri i, Lund

Sven-David Svensson
- mån, 2023-10-30 16:43

 En fantastiskt trevlig provning med Brewclub och bryggaren Alan Dougan i backfickan på Torgets Taperia och bryggeri i Lund. Fantastiskt trevlig öl/mat. 

För snart ett år sedan öppnades Torgets Bryggeri, Torgets Traperia och Bakficka. Den ligger i Lunds ombyggda stadshall. Bryggeriet ligger i källaren. Det var hög tid för Brewclub att utvärdera stället  

En kylig eftermiddag i slutet på oktober hade knappt 40 glada främjare mött upp

Vi möttes upp i bakfickan av bryggaren Alan Dougan. Han har en gedigen bryggeri erfarenhet. Han har börjat som hembryggare och sedan vandrat runt på lite olika bryggerier. Han är dessutom utbildad kock. Han ledde provningen

Allt öl som bryggs där dricks på stället. Inget av bryggeriets öl kommer  att finnas på Systembolaget.

Ölen vi testade var:

Reina Trigo-Witbier

2022-lager

Ode to Hops- IPA

Emperador-Imperial Stout

#8- DIPA

Lundabocken-Dubbelbock

Grand Krü-Oud bruin

Här är mina personliga kommentarer om ölen.

Reina Trigo-Witbier är en belgisk stil av veteöl med doft och smak av koriander.

2022-lager är ett lageröl i modern stil. Malt och humle är i perfekt balans. Det är en öl som faller alla på läppen. Drick den som den är eller tillsammans med en enklare maträtt.

Ode to Hops är en IPA i amerikansk stil. Den har en stor härlig citrusdoft som kittlar i näsan. En rejäl maltkropp lyfter upp humlen. Denna öl kan drickas för sig själv.

Emperador Imperial Stout är en klassisk brittisk stil. Den har stor doft och smak av mörkrostat kaffe. Drick den som den är eller ät en ryggbiff till.

#8- DIPA är en DIPA i klassisk amerikansk stil. Den är grymmare och ett strå vassare än  Ode to Hops IPA.

Lundabocken- En dubbelbock i tysk stil. Den har en stor maltkropp som möts upp av en rejäl beska som passar till en rejäl köttgryta. Drick den när du känner dig lite frusen. Den värmer bra.

Grand Krü-Oud bruin  Detta är en ölstil som man gillar eller så hatar man den. Ölet har en lätt maltig kropp med viss syrlighet i doft. Eftersmaken är skarpt syrlig och påminner om ättika. Jag vet inte vad man ska ha detta öl till.

Efter provningen serveras en välsmakande toast.

Som sammanfattning kan man säga att der är ett bra bryggeri.

https://torgets.se/

Vid tangentbordet: Sven-David Svensson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F