Julölsbuffé i Stockholm

Cecilia Hansson
- mån, 2022-12-12 21:34

En lördag i slutet av november samlades ett fyrtiotal ölvänner för att prova julöl i ett åttkantigt hus på Reimersholme. De framsatta borden hade dukats med sjutton olika svenska jul- och vinteröl och intill stod ett långbord med julbröd, ost, skinka, lax och Pers goda hemgjorda sill i två varianter (trots att han inte hade möjlighet att vara med själv).

Kvällen blev förstås lika trevlig och uppsluppen som det alltid brukar bli när ölfolk samlas. Det doftades, smuttades och diskuterades ölsorter och smaker. Och som vanligt trollades även några extra öl fram utom tävlan. Vid resultatet av omröstningen om bästa öl till julmaten gick förstaplatsen till Oppigårds Winter Ale följt av Ängöls Kalla Tiders på andra och Brygghuset Finns Winter Stout på tredje plats.

I år röstades även om bästa sällskapsöl. Den kategorin vanns av Winter Island Stout från Vega bryggeri och följdes av Oppigårds Winter Ale – som uppenbarligen passar bra både som måltidsdryck och sällskapsdito. Tredjeplatsen för sällskapsölen delades mellan fyra olika sorter, nämligen: Bearded Rabbit Brewerys The Plump Piggys Winter Ale, Brygghuset Finns Winter Stout, Göteborgs Nya bryggeris Göteborgs Winter Ale och Nacka bryggeris JulWit ingefära.

Etikettävlingen, slutligen, vanns av Vinterlager från Östersunds nya ångbryggeri med Sösdala julöl från The Odd House Brewing Company på andra plats. Därefter blev det utlottning av fyra priser. Som lottsedlar användes röstsedlarna. En av de närvarande drog första lotten som visade sig tillhöra den som höll i alla röstsedlarna! Och den som valde ut den tredje lotten drog sin egen röstsedel! Men alla verkade nöjda och det var en alltigenom trevlig tillställning som till och med blev lite billigare än tidigare annonserat.

Cecilia Hansson