Brewclub provar olika öl stilar

Sven-David Svensson
- tis, 2023-04-11 11:09

Lördagen den 1.4 var det dags för en ny ölprovning med Brewclub på Bishops Arms. Drygt 40 förväntansfulla öldrickare hade mött upp. Denna gång var det olika ölstilar som skulle provas. Lasse och Palle på Bishops Arms hade grävt fram  sex olika ölstilar.

Först ut var en klassisk pilsner från det Londonbaserade bryggeriet DEYA En pilsner i klassisk tysk stil. Bra maltkropp men humlen spelar första fiol. Det ligger en ton av knäckebröd i bakgrunden. Ett riktigt bra öl att ha när man tittar på fotboll.

Nummer 2 var Weihenstephaner Hefe Weissbier, en klassisk tysk veteöl med jästfällning. Den har stark doft av banan och smakar banan Klen efterbeska. Drick den rejält kyld en varm sommarkväll.

Den tredje stilen var Pretty Mess IPA/APA från Burning Sky Brewing. Denna öl är engelsk men påminner mer om en amerikansk IPA. Doftar mycket citrus humle. Den har en bra kropp som bär upp all humle. Smaken är grape och tallbarr. Beskan hänger länge. Drick den för sig själv.

Efter denna öl gjordes ett kort avbrott och det serverades en liten toast. 

Den fjärde stilen var en Suröl, Mango Marshmallow Fruit World Famous från Omnipollo. Fruktig doft. Den smakar mango och skumgodis. Den har en stor fyllig kropp. Syran ligger diskret i bakgrunden. Humlen har man glömt till denna öl. I min smak: ingen höjdar öl

Den femte öl stilen var  Porter Den Porter som vi provade var Penn Quarter Porter från DC BRAU i USA. Här är det malten som håller i taktpinnen, humlen är väldigt diskret.  Denna öl doftar choklad. Smakar kaffe och lite choklad. En lätt bränd ton ligger i bakgrunden.

Provningens sista ölstil var Imperial stout. Den som provades var Empire från Odd Island Brewing i Lindome.  Den doftar lakrits. Bastant torr maltkropp med en stor smak av kaffe och lakrits.  Beskan är väldigt måttlig. Detta är en öl som passar som sista ölen för kvällen 

Rent generellt kan man säga att ölen levde upp till sina stilar Mina personliga favoriter blev nr 3, 5 och 6

Ett stort tack till Johan Lasse samt Palle på Bishops Arms  för en lyckad provning.

Vid tangentbordet

Sven-David Svensson Lund