Sluta dra gårdsförsäljning av öl i långbänk
Vad handlar det om?
Många hantverksbryggerier arrangerar redan idag rundturer och provningar i sina lokaler. Efter att de är klara går gästerna hem tomhänta då bryggerierna inte får sälja öl starkare än 3,5% på plats.
Sverige är idag det enda land inom EU där besökare inte får köpa bryggeriets starköl direkt på bryggeriet. För små hantverksbryggerier är den absolut viktigaste marknaden deras lokalområde. Detta innebär att de svenska bryggerierna diskrimineras gentemot övriga bryggerier inom EU.
Systembolaget öppnade 2014 upp för bryggerier att sälja på upp till 10 butiker i närheten av bryggerierna. Ett steg i rätt riktning. Men fortfarande måste bryggerierna försöka lista ut Systembolagets alla hemlighetsfulla regler för sin enda chans att sälja sin öl utanför krogar. Dessutom gör många bryggerier mindre bryggningar som vanligtvis endast kommer ut till krogar då det är för krångligt att sälja dem genom Systembolaget.
Men folkhälsan då?
Att besökare på ett bryggeri får möjlighet att köpa med sig bryggeriets öl kommer knappast att leda till att alkoholrelaterade skador skjuter i höjden. Hantverksbryggeriers öl är en relativt dyr och exklusiv produkt som troligtvis inte skulle ha någon inverkan på den totala mängden alkohol som konsumeras i Sverige.
Låter EU oss ha kvar Systembolaget då?
2010 gjordes en utredning (SOU 2010:98) hur gårdsförsäljning skulle kunna fungera ihop med EUs undantag för Sveriges detaljhandelsmonopol. Denna utredning fastställde att det var fullt möjligt att införa gårdsförsäljning under ett antal begränsningar.
Och glöm inte att det redan idag existerar undantag från Systembolagets monopol i form av folköl (2,8-3,5%), samt genom direktimport från nätbutiker.