Ny motion i Riksdagen om att sänka skatten för småbryggerier

Magnus Singerer
- fre, 2015-10-02 23:20

Det bubblar i Riksdagen just nu. Moderaterna pepprar in med motioner inom alkoholpolitiska områden. Sedan vår förra artikel för bara några dagar sedan har det inkommit ett flertal motioner om gårdsförsäljning.

Men idag inkom även en motion för differentierad alkoholskatt. Vilket betyder att den vill tillåta skattelättnader för bryggerier som kommer under en viss årsproduktion. Helt i ordning med EU-direktiv 92/83/EG.

Bakom motionen ligger Jan R Andersson och Sten Bergheden, båda från Moderaterna.

Jag hoppas verkligen att denna motion får stöd från en majoritet så att våra hårt arbetande små bryggerier får hjälp i den kritiska uppstartsfasen. Läs mer om hur Sveriges småbryggerier betalar högst alkoholskatt bland EU's småbryggerier och skriv under vår namninsamling här

Försäljning av kylda drycker på Systembolaget

Sofia Arkelsten (M) motionerar för att Systembolaget ska få sälja kylda drycker. Hon yrkar för att öl och vin är måltidsdrycker och kan säljas färdiga för konsumtion.

Socialdemokrat vill stoppa gårdsförsäljning

En annan motion som inkommit är från Anna Wallentheim (S) som vill stärka upp att gårdsförsäljning inte införs. Hon vill även stoppa privatimport av alkohol.

 

När alla dessa motioner tas upp i Riksdagen rapporterar vi återigen om resultatet.